China en Rusland blijven actief samenwerken in de ruimtevaartindustrie. Eind november vorig jaar ondertekenden de nationale ruimtevaartadministraties van de twee landen een samenwerkingsprogramma voor de komende vijf jaar. Daarnaast werd een overeenkomst getekend over de complementariteit van de wereldwijde navigatiesatellietsystemen van de twee staten.

“Het gelijktijdige gebruik van Russische en Chinese systemen – GLONASS en Beidou – verhoogt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van navigatie, dus we zijn oprecht geïnteresseerd in uitbreiding van de samenwerking bij het gebruik van GLONASS- en Beidou-systemen, evenals op daarop gebaseerde navigatietechnologieën”, zei Yuri Borisov, CEO van het staatsbedrijf Roskosmos .

Het Chinese Beidou-systeem heeft 30 satellieten, allemaal gemaakt in China. Het wordt gebruikt door de helft van de landen van de wereld.

“We hebben een samenwerkingsmechanisme opgezet met grote wereldwijde navigatiesystemen, waaronder het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS en het Europese Galileo, en hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt. Beidou en GLONASS ondertekenden een verklaring over compatibiliteit en wederzijdse herkenning van signalen. Beide partijen zijn van plan middelen te integreren en informatie over beheer en werking uit te wisselen. Bovendien zal de compatibiliteit worden verbeterd en zal de functionaliteit tussen systemen worden verbeterd om gebruikers over de hele wereld betere diensten te kunnen bieden ”, aldus Zhan Chengqi , hoofd van het Chinese managementbureau voor satellietnavigatiesystemen.

Vier maanden geleden tekenden China en Rusland een overeenkomst over de gezamenlijke bouw van een internationaal maanstation. Het memorandum over de oprichting ervan werd twee jaar geleden ondertekend. Het project is een wetenschappelijk complex dat is ontworpen voor een verscheidenheid aan onderzoekswerk aan de natuurlijke satelliet van de aarde.

China en Rusland hebben dit project gezamenlijk geïnitieerd, voornamelijk op basis van hun plannen. Het doel is om rond 2028 een basistype internationaal ruimtestation op de maan te bouwen. Het project omvat de Chang’e-6, -7 en -8 missies, evenals elementen van het Russische maanprogramma.

“Tot 2035 zal er een maanstad worden gecreëerd met een eigen energiesysteem, communicatie en navigatie, transport, ondersteuning op de grond, levensondersteunende systemen, enzovoort. We hebben geen beperkingen voor de internationale gemeenschap in alle stadia en niveaus van de projecttaken, we kunnen gezamenlijk bouwen, deelnemen aan missies geleid door China en Rusland, en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek delen, “zei Wu Yanhua, plaatsvervangend hoofd van de Chinese National Space Administration .

Volgens het Russische staatsbedrijf gaan de partijen na een gedetailleerde analyse van het landingsgebied, bodemkeuze en onderzoek naar de aanwezigheid van water over naar de volgende fase.

“Nu is er een vrij grote hoeveelheid ondergronds water ontdekt op de maan. Bovendien ontdekten onze wetenschappers daar, of beter gezegd, bevestigden ze de aanwezigheid van veel zeldzame aardmetalen, waarvan de bron nu op aarde opraakt. De ervaring van Rusland en de moderne capaciteiten van China, die elkaar aanvullen, bieden zeer goede kansen om dit programma uit te voeren”, zegt Igor Marinin , academicus van de Tsiolkovsky Russian Academy of Cosmonautics.

China werkt ook samen met Rusland bij de exploitatie van zijn ruimtestation. Op voorstel van Russische collega’s werden nieuwe modules toegevoegd aan het Tiangong-orbitale station. In 2019 zijn negen projecten uit 17 landen geselecteerd, waaronder een project uit Rusland. Een dergelijke interactie is gunstig voor beide partijen, zeggen experts.

“Rusland heeft ervaring met het managen van technisch complexe langetermijnprojecten, zoals het internationale ruimtestation ISS. China heeft de laatste tijd grote vooruitgang geboekt en zijn technologieën snel ontwikkeld, maar het mist nog steeds de ervaring die Rusland heeft”, zegt Anton Ivanov , directeur van het ruimtecentrum van het Skolkovo Instituut voor Wetenschap en Technologie.

Een dergelijke samenwerking heeft grote perspectieven, zowel op het gebied van technologie-uitwisseling als op het gebied van de opleiding van wetenschappelijk personeel.

“Het is gunstig voor beide landen. We hebben een aantal grote onderzoeksprojecten ontwikkeld. Lucht- en ruimtevaarttechnologieën helpen mensen letterlijk in alles, vanuit dit oogpunt is onze interactie erg belangrijk voor het welzijn van de hele mensheid ”, vatte Zhang Kejian , hoofd van de China National Space Administration, samen.

Op de lijst met gezamenlijke projecten staat ook de verkenning van Mars. Dat meldt CGTN , een partner van het TV BRICS-netwerk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here