Pas op voor fastfood en snoep!

Een goed geheugen is op elke leeftijd goed, maar als u te veel voedsel eet dat transvetten bevat, kunt u uw geheugen verslechteren op het hoogtepunt van uw werkende leeftijd. Uit een recente studie waarbij honderden gezonde mannen betrokken waren, bleek dat degenen die de meeste transvetten aten, het slechtst presteerden bij geheugentests. Wat je beroep ook is, vermijd het vaak eten van vette hamburgers of zakken chips.

Er wordt veel gesproken over transvetten , maar weet jij precies wat dat zijn? Het is een soort vet dat ontstaat wanneer waterstofatomen worden toegevoegd aan vloeibare olie, waardoor het wordt omgezet in vast vet. Dit proces (hydrogenering genoemd) is erg handig om de levensduur van voedsel te verlengen en om de smaak en textuur te verbeteren, maar aan de andere kant is het schadelijk voor de gezondheid. Van transvetten is al enige tijd bekend dat ze het ‘goede’ cholesterol- en triglyceridengehalteverlagen, terwijl het ‘slechte’ (LDL) cholesterolgehalte verhoogt .

Ook onthulde een recente studie iets anders. Een hoge consumptie van transvetten kan het geheugen van mannen aantasten .

De resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens een sessie van de American Heart Association. Volgens Beatrice A. Golomb, een professor aan de Universiteit van Californië, San Diego en hoofdauteur van de studie, toonden de resultaten een sterk verband aan tussen een hoge inname van transvet en een slechter geheugen bij jonge mannen en mannen van middelbare leeftijd, die het meest productieve jaren van hun carrière. In een interview met Medical News Today voegde professor Golom eraan toe: “Transvetten verlengen de houdbaarheid van voedsel, maar verkorten tegelijkertijd de levensduur van mensen.”

Bij de studie waren 1.000 gezonde mensen zonder hartproblemen betrokken. Bijna 700 waren mannen van 20 jaar of ouder, en de rest waren postmenopauzale vrouwen. De onderzoekers richtten zich vooral op mannen, omdat zij een representatie waren van volwassenen van alle leeftijden.

De deelnemers beantwoordden vragenlijsten over hun dieet, waardoor de onderzoekers hun inname van transvetten konden inschatten.

Ze ondergingen ook oefeningen om het geheugen te testen. De onderzoekers lieten hen een serie van 104 kaarten zien met woorden erop. Op elke kaart moesten de deelnemers zeggen of ze het geschreven woord eerder hadden gezien of dat het de eerste keer was dat ze het aan hen lieten zien.

Het resultaat was dat mannen onder de 45 die de meeste transvetten aten de laagste scores hadden op woordgeheugentests. De link was nog steeds sterk toen de onderzoekers rekening hielden met verschillende factoren die het geheugen konden beïnvloeden (leeftijd, opleiding, stemming, enz.).

Volgens de studie ging elke extra gram transvet die de deelnemers per dag consumeerden gepaard met een afname van 0,76 woorden die ze zich herinnerden. Bij degenen die het meeste transvet consumeerden, kwam dit overeen met 11 (meer dan 10%) minder woorden onthouden, in vergelijking met degenen die de minste hoeveelheid transvet consumeerden. Het gemiddelde aantal woorden dat ze zich goed herinnerden was 86.

De studie werd herhaald, ook bij vrouwen in de menopauze, en het resultaat was hetzelfde. Transvetten lijken bij vrouwen hetzelfde effect op het geheugen te hebben als bij mannen.

Natuurlijke voedingsmiddelen zoals melk, boter en vlees bevatten kleine hoeveelheden transvet, maar in deze gevallen lijkt het niet zo schadelijk te zijn. Het zijn de transvetten die worden aangetroffen in commercieel gebakken en gefrituurd voedsel, margarine, bakvet, crackers en snoep, enz., evenals in vele soorten “fastfood”, die de gezondheid het meest aantasten.

Hoe kunt u voorkomen dat transvet u schaadt? Het eerste ding: als je naar de supermarkt gaat, bekijk dan zorgvuldig het etiket van elk voedingsmiddel en zorg ervoor dat deze vetten niet tot de ingrediënten behoren. Vermijd ook gedeeltelijk gehydrogeneerde olie (wat hetzelfde betekent). Probeer voedsel te eten met gezonde vetten , zoals enkelvoudig onverzadigde vetten (plantaardige oliën, zoals olijfolie, canola, pinda, enz., avocado of avocado, pindakaas of pindakaas, noten en zaden), of meervoudig onverzadigde vetten (soja- of maïsolie). en vette vis zoals zalm of forel).

Eet een dieet dat voornamelijk is gebaseerd op diverse soorten fruit en groenten (die geen transvetten bevatten), volle granen, magere melk en melkproducten, kip, mager vlees en veel vis, minstens twee keer per week. Zo profiteert ieders geheugen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here