Bij ouderen zijn gevallen van vallen veelvoorkomende problemen die ernstig kunnen zijn. Het verlies van mobiliteit als gevolg van ouder worden bevordert dalingen, die volgens de Brazilian Society of Gerontology and Geriatrics de zesde belangrijkste doodsoorzaak onder ouderen zijn geworden.

Naast het risico op overlijden zijn er ook aanzienlijke gevolgen voor het welzijn en de levenskwaliteit van deze bevolkingsgroep als gevolg van het verlies aan autonomie. Elk jaar valt ongeveer 30% tot 40% van de ouderen minstens één keer, en de negatieve gevolgen gaan verder dan het fysieke aspect, ook psychisch en sociaal. D

Professor José Carlos Farah, van de Universiteit van São Paulo (USP), legt uit dat het verouderingsproces gepaard gaat met aanzienlijke verliezen voor het menselijk lichaam, die verband houden met de meest voorkomende valpartijen.

“Osteopenie, wat het verlies van botmassa is, verzwakt het bot, en het verlies van spiermassa leidt als gevolg daarvan tot een gebrek aan beweging en evenwichtscontrole, cognitief verlies, wat onze aandacht en perceptie vermindert en een lage fysieke aanleg”, zegt Farah.

Wanneer dit wordt toegevoegd aan een beeld van reeds bestaande ziekten, is het resultaat een scenario dat bevorderlijk is voor vallen. Nog steeds volgens de expert is het proces van ouderdomsverliezen onvermijdelijk, maar de gevolgen kunnen worden verminderd met enkele gewoonten.

“De voordelen van het beoefenen van fysieke activiteit zijn tegengesteld aan het verouderingsproces. Oefening bevordert een grotere spiermassa en motorische coördinatie, balans en cognitieve functies. Deze gewoonte verkleint al de kans op vallen, omdat de omgeving vrij is van mogelijke obstakels die het dagelijks leven van de bejaarde kunnen verstoren”, zegt hij.

Om op oudere leeftijd een routine van fysieke activiteit te starten en te behouden , raadt de USP-onderzoeker aan een medische controle en professionele monitoring uit te voeren.

“Het principe is altijd hetzelfde: medische keuring en controle door een vakman lichamelijke opvoeding. Simpele oefeningen zoals onder andere gaan zitten en opstaan ​​uit een stoel, strekken en buigen van de armen, helpen al veel bij het vergroten van kracht, coördinatie en balans. Maar ze moeten worden uitgevoerd onder toezicht voor de veiligheid van de persoon”, zegt hij.

“Ze moeten langzaam beginnen en altijd geleidelijk de intensiteit verhogen. Activiteiten zoals wandelen en zwemmen worden aanbevolen en worden geassocieerd met bodybuilding en hydrogymnastiek. Dit zijn eenvoudige activiteiten, maar ze verbeteren de kwaliteit van het leven op oudere leeftijd enorm”, voegt hij eraan toe.

Waar te beginnen?

Krachtoefeningen vormen een manier om de spiermassa bij ouderen te behouden of te vergroten. Evenwichtsoefeningen dragen bij aan het voorkomen van vallen en botbreuken.

Het beoefenen van lichaamsbeweging op oudere leeftijd kan de socialisatievaardigheden verbeteren, de energie, aanleg, autonomie, bewegingsvermogen en onafhankelijkheid vergroten om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Een ander veel voorkomend probleem bij ouderen is het geleidelijke geheugenverlies. In dat geval helpt actief zijn ook bij het behouden van geheugen, aandacht, concentratie, redeneren, focus en zelfs het verminderen van het risico op dementie , zoals de ziekte van Alzheimer. Om nog maar te zwijgen over de beheersing en preventie van typische chronische ziekten, zoals obesitas, hypertensie en diabetes.

De Physical Activity Guide for the Brazilian Population beveelt aan om te beginnen met activiteiten met een lichtere intensiteit, zoals langzaam lopen, een paar keer zitten en opstaan ​​uit een stoel of bank, het bed opmaken, de afwas doen en drogen, kleding strijken, de planten verzorgen , onder anderen. anderen. Dit helpt senioren spierpijn en -pijn te voorkomen, en geeft een gevoel van veiligheid en motivatie om door te gaan.

Hieruit is het mogelijk om beetje bij beetje vooruitgang te boeken en te evolueren in activiteiten. Ruimtes of apparatuur die het beoefenen van lichamelijke activiteit voor ouderen mogelijk maken, zoals pleinen, rechtbanken en parken, zijn ook geschikte opties.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here